Akcie a zľavy

Umiestnenie izbových rastlín: 6 tipov na inšpiráciu!

Mení sa Váš byt na džungľu? Správne umiestnenie izbových rastlín dokáže zmeniť miestnosť na nepoznanie! Pozrite si 6 tipov, ako Vaše zelené lásky „uskladniť“.

Izbové rastliny sú obľúbeným doplnkom každého interiéru. Vytvárajú teplo domova, miestnosť pôsobí útulne a navyše zelené rastlinky produkujú kyslík, ktorý tak veľmi potrebujeme. Okrem toho, niet krajšej dekorácie ako krásne rozkvitnutá farebná kvetinka.

Ak ale disponujete malým priestorom, alebo ste jednoducho fanatik do izbových rastlín a Váš byt je preplnený, ponúkame Vám zopár tipov, kam kvetinky umiestniť tak, aby všetci boli spokojní.

1. Skriňa

Pokiaľ máte doma šatníkovú skriňu, ktorá nesiaha až po strop, využite jej „strechu“ na umiestnenie izbových rastlín. Toto vyvýšené prostredie ocenia napríklad ťahavé rastliny alebo trávy, ktoré svojím bohatým porastom vyplnia prázdny priestor a navyše potešia Vaše oko.

izbové rastliny a ich umiestnenie na skrini

2. Parapet

Parapetné dosky pod oknom sú obľúbeným miestom pre menšie črepníkové kvetinky. Ak je okno v byte na slnečnej strane, uistite sa, že rastlinka naozaj požaduje slnečné a teplé miesto – v opačnom prípade by ste ju mohli zahubiť. Naopak, ak plánujete položiť kvetinky do tmavšej miestnosti, vyberajte také, ktoré nepotrebujú priame slnečné svetlo.

Umiestnenie izbových rastlín na parapet

3. Poschodový stojan

Voľne stojace poschodové regály vyzerajú v priestore veľmi efektne a zároveň šetria Vaše miesto. Výhodou je, že ich môžete umiestniť do ktorejkoľvek miestnosti vnútri či vonku a v prípade potreby ich možno aj prenášať. Umiestnite črepníky napríklad na bambusový stojan s tromi poschodiami. Pri výbere regálu sa zaujímajte najmä o nosnosť políc.

stojan na kvety - štýlové umiestnenie izbových rastlín

4. Rohová polička

Príjemným doplnkom v interiéri a zároveň užitočným miestom pre izbové rastliny sú aj rohové poličky. Veľmi pekne pôsobí klasická jednoduchá polica, prípadne ak máte viac priestoru, siahnite po rohovej poličke s viacerými poschodiami.

Umiestnenie izbových kvetín na rohovú poličku

5. Klasická nástenná polička

Nič nepokazíte ani klasickou nástennou poličkou, na ktorú môžete Vaše zelené okrasy umiestniť. Polička vyzerá pekne, aj keď je osadená samostatne, krajším dojmom však pôsobia dve nad sebou v rôznych dĺžkach.

Izbové rastliny umiestnené na poličke na stene

6. Závesné kvetináče

Priestor v interiéri azda najviac šetria závesné kvetináče. Oceníte ich teda najmä v menších bytoch, prípadne sa skvelo hodia na terasy či lodžie. V závesných kvetináčoch môžete okrem klasických izbových rastlín pestovať napríklad aj bylinky.