Akcie a zľavy

Bezvreckový vysávač – história vs. súčasnosť

Značka Dyson nie je v našich končinách veľmi známa – a to je veľká škoda! Práve z jej dielne vzišiel bezvreckový vysávač. Preto sme sa rozhodli, že Vám túto značku priblížime.

Firma Dyson je v porovnaní s ostatnými zabehnutými značkami „mladíkom“ – vznikla až v roku 1991, keď mnohí konkurenční výrobcovia fungovali už zopár desiatok rokov. Za pomerne krátku dobu sa im však dokázala vyrovnať, a to najmä vďaka nápadom a húževnatosti jej zakladateľa Jamesa Dysona. Vedeli ste, že práve James Dyson vynašiel bezvreckový vysávač využívajúci cyklónový efekt? Trvalo mu to päť rokov a kým sa dopracoval k finálnemu produktu, vyrobil 5127 prototypov.

Prvý bezvreckový vysávač G-Force
Prvý bezvreckový vysávač G-Force sa najskôr predával v Japonsku za 2000 dolárov

James Dyson a jeho vysávač zožali v Japonsku obrovský úspech, predaje rástli a to ho motivovalo, aby na svojom vynáleze pracoval ďalej a zdokonaľoval ho. V roku 1993 si mohol dovoliť otvoriť svoju vlastnú továreň a výskumné stredisko, kde vznikol ďalší prelomový vynález – vysávač, ktorý pohltí aj najmenšie čiastočky prachu. Nazval ho DC01, čo odkazovalo na „Dual Cyclone“, teda na technológiu, ktorá zvyšuje sací výkon a zabraňuje vysatému prachu vrátiť sa späť do ovzdušia.

Bezvreckový vysávač DC01
DC01 – prvý vysávač so 100% sacím výkonom po celú dobu prevádzky

A ako vyzerá súčasnosť? Medzi najpredávanejšie výrobky patria tyčové vysávače Dyson, ktoré sa môžu pochváliť vysoko účinným čistením s dlhotrvajúcim sacím výkonom. Sú skonštruované tak, aby sa bez problémov dostali aj do ťažko prístupných miest doma, v dielni, v garáži alebo v aute. Nepotrebujete žiadne vrecká a teda nehrozia ani žiadne dodatočné náklady na ich výmenu.

Tyčový bezvreckový vysávač Dyson
Tyčový vysávač Dyson V11 Absolute Extra Pro v akcii

Prelomový je aj bezvreckový vysávač Dyson Cinetic Big Ball Multifloor, ktorý ohuruje svet hneď v niekoľkých ohľadoch. Tak napríklad, vysávač je vybavený pneumatickou podlahovou hubicou, ktorá sa sama automaticky nastaví na optimálne utesnenie na každom type podlahy. V praxi to znamená, že počas vysávania ju nemusíte meniť a ani prepínať pri prechode z jedného typu podlahy na iný – napríklad z plávajúcej podlahy na koberec. Vysávač zabezpečuje separáciu mikroskopického prachu, ktorý by iné vysávače upchal. Vďaka tomu nie sú potrebné filtre, o ktoré sa musíte starať a ani nedochádza k strate sacieho výkonu. Okrem iného je to jediný vysávač na svete, ktorý sa po prevrhnutí sám postaví „na nohy“.

Bezvreckový vysávač Dyson Cinetic Big Ball Multifloor
Bezvreckový vysávač Dyson Cinetic Big Ball Multifloor 2

Začalo to vysávačom, avšak pokračovalo to ďalej – spoločnosť dnes vyrába aj ventilátory, ohrievače, čističky vzduchu a zvlhčovače vzduchu.

Výrobky značky Dyson sú rozšírené až v 65 krajinách sveta a na dizajne a funkčnosti spotrebičov pracuje viac ako 1000 inžinierov. Na všetko dohliada James Dyson, vynálezca, inovátor a trochu aj vizionár.

Zdroj: www.dyson.sk