Akcie a zľavy

Viete, čo je sous vide?

Chcete sa doma cítiť ako v nóbl reštaurácii? Pripravte si ryby, mäso, zeleninu alebo vajcia mimoriadne obľúbenou technikou varenia, ktorú milujú šéfkuchári po celom svete. Viete, čo je sous vide?

Vákuová zváračka Concept VA0040
Vákuová zváračka Concept VA0040

Pojem sous-vide pochádza z francúzštiny a v preklade znamená „vo vákuu“. Táto populárna technika varenia sa pomaly dostáva aj k nám, medzi bežných domácich kuchárov, hoci jej pôvod sa datuje do 70. rokov minulého storočia. A o čo teda presne ide? Princíp varenia je vlastne veľmi jednoduchý – potraviny zavákuujete do špeciálnych vreciek a vložíte ich do vodného kúpeľa. Takto ich varíte dlhý čas pri nízkej teplote. Počas varenia sa o mäso či ryby vôbec nemusíte starať – žiadne miešanie, dochucovanie, obracanie, podlievanie, skrátka žiadna kontrola.

Sous vide je veľmi oceňovaný spôsob varenia najmä pre to, že suroviny sa uvaria rovnomerne a súčasne sa uchovajú všetky chute.

Čo teda potrebujete a ako na to?

  1. Surovinu (mäso, ryby, zeleninu, vajcia) vložte do vákuovacieho vrecka a odsajte vzduch. Na tento účel Vám skvelo poslúži zváračka fólií, ľudovo nazývaná vákuovačka, vďaka ktorej uchováte potraviny dlhšie čerstvé.
  2. Takto pripravené vrecká vložte do vody v elektrickom hrnci, ktorý je vybavený nerezovým povrchom a digitálnym nastavením teploty a času, čo je pre varenie metódou sous vide nevyhnutné. Použiť môžete aj tyčový univerzálny varič a pokrm pripraviť v klasickom hrnci s vodným kúpeľom.
  3. Nastavte príslušný program – požadovanú teplotu a čas podľa toho, aký pokrm pripravujete – tieto údaje nájdete v tabuľke na internete, prípadne si môžete stiahnuť aplikáciu do mobilu.
  4. Ak program varenia skončí, pokrm vyberte a servírujte 🙂
  5. TIP: Ak pripravujete mäso, steak odporúčame osušiť utierkou a na rozpálenej panvici rýchlo osmažiť zo všetkých strán. Dobrú chuť!

Keď už viete, čo je sous vide, nič Vám nebráni v tom, aby ste sa zahrali na profi kuchára a povýšili varenie na top level. Uvidíte, ako budú Vaši stravníci pozitívne prekvapení! A to nehovoríme o tom, ako ohúrite návštevu 🙂