Chcete sa doma cítiť ako v nóbl reštaurácii? Pripravte si ryby, mäso, zeleninu alebo vajcia mimoriadne obľúbenou technikou varenia, ktorú milujú šéfkuchári po celom svete. Viete, čo je sous vide?
Pojem sous-vide pochádza z francúzštiny a v preklade znamená „vo vákuu“. Táto populárna technika varenia sa pomaly dostáva aj k nám, medzi bežných domácich kuchárov, hoci jej pôvod sa datuje do 70. rokov minulého storočia. A o čo teda presne ide? Princíp varenia je vlastne veľmi jednoduchý – potraviny zavákuujete do špeciálnych vreciek a vložíte ich do vodného kúpeľa. Takto ich varíte dlhý čas pri nízkej teplote. Počas varenia sa o mäso či ryby vôbec nemusíte starať – žiadne miešanie, dochucovanie, obracanie, podlievanie, skrátka žiadna kontrola.
Sous vide je veľmi oceňovaný spôsob varenia najmä pre to, že suroviny sa uvaria rovnomerne a súčasne sa uchovajú všetky chute.
Čo teda potrebujete a ako na to?
- Surovinu (mäso, ryby, zeleninu, vajcia) vložte do vákuovacieho vrecka a odsajte vzduch. Na tento účel Vám skvelo poslúži zváračka fólií, ľudovo nazývaná vákuovačka, vďaka ktorej uchováte potraviny dlhšie čerstvé.
- Takto pripravené vrecká vložte do vody v elektrickom hrnci, ktorý je vybavený nerezovým povrchom a digitálnym nastavením teploty a času, čo je pre varenie metódou sous vide nevyhnutné. Použiť môžete aj tyčový univerzálny varič a pokrm pripraviť v klasickom hrnci s vodným kúpeľom.
- Nastavte príslušný program – požadovanú teplotu a čas podľa toho, aký pokrm pripravujete – tieto údaje nájdete v tabuľke na internete, prípadne si môžete stiahnuť aplikáciu do mobilu.
- Ak program varenia skončí, pokrm vyberte a servírujte 🙂
- TIP: Ak pripravujete mäso, steak odporúčame osušiť utierkou a na rozpálenej panvici rýchlo osmažiť zo všetkých strán. Dobrú chuť!

Keď už viete, čo je sous vide, nič Vám nebráni v tom, aby ste sa zahrali na profi kuchára a povýšili varenie na top level. Uvidíte, ako budú Vaši stravníci pozitívne prekvapení! A to nehovoríme o tom, ako ohúrite návštevu 🙂