Chcete sa doma cĂtiĹĄ ako v nĂłbl reštaurácii? Pripravte si ryby, mäso, zeleninu alebo vajcia mimoriadne obľúbenou technikou varenia, ktorĂş milujĂş šéfkuchári po celom svete. Viete, ÄŤo je sous vide?
Pojem sous-vide pochádza z francĂşzštiny a v preklade znamená „vo vákuu“. Táto populárna technika varenia sa pomaly dostáva aj k nám, medzi beĹľnĂ˝ch domácich kuchárov, hoci jej pĂ´vod sa datuje do 70. rokov minulĂ©ho storoÄŤia. A o ÄŤo teda presne ide? PrincĂp varenia je vlastne veÄľmi jednoduchĂ˝ – potraviny zavákuujete do špeciálnych vreciek a vloĹľĂte ich do vodnĂ©ho kĂşpeÄľa. Takto ich varĂte dlhĂ˝ ÄŤas pri nĂzkej teplote. PoÄŤas varenia sa o mäso ÄŤi ryby vĂ´bec nemusĂte staraĹĄ – Ĺľiadne miešanie, dochucovanie, obracanie, podlievanie, skrátka Ĺľiadna kontrola.
Sous vide je veÄľmi oceĹovanĂ˝ spĂ´sob varenia najmä pre to, Ĺľe suroviny sa uvaria rovnomerne a súčasne sa uchovajĂş všetky chute.
ÄŚo teda potrebujete a ako na to?
- Surovinu (mäso, ryby, zeleninu, vajcia) vloĹľte do vákuovacieho vrecka a odsajte vzduch. Na tento účel Vám skvelo poslúži zváraÄŤka fĂłliĂ, Äľudovo nazĂ˝vaná vákuovaÄŤka, vÄŹaka ktorej uchováte potraviny dlhšie ÄŤerstvĂ©.
- Takto pripravenĂ© vrecká vloĹľte do vody v elektrickom hrnci, ktorĂ˝ je vybavenĂ˝ nerezovĂ˝m povrchom a digitálnym nastavenĂm teploty a ÄŤasu, ÄŤo je pre varenie metĂłdou sous vide nevyhnutnĂ©. PouĹľiĹĄ mĂ´Ĺľete aj tyÄŤovĂ˝ univerzálny variÄŤ a pokrm pripraviĹĄ v klasickom hrnci s vodnĂ˝m kĂşpeÄľom.
- Nastavte prĂslušnĂ˝ program – poĹľadovanĂş teplotu a ÄŤas podÄľa toho, akĂ˝ pokrm pripravujete – tieto Ăşdaje nájdete v tabuÄľke na internete, prĂpadne si mĂ´Ĺľete stiahnuĹĄ aplikáciu do mobilu.
- Ak program varenia skonÄŤĂ, pokrm vyberte a servĂrujte 🙂
- TIP: Ak pripravujete mäso, steak odporúčame osušiť utierkou a na rozpálenej panvici rýchlo osmažiť zo všetkých strán. Dobrú chuť!
KeÄŹ uĹľ viete, ÄŤo je sous vide, niÄŤ Vám nebráni v tom, aby ste sa zahrali na profi kuchára a povýšili varenie na top level. UvidĂte, ako budĂş Vaši stravnĂci pozitĂvne prekvapenĂ! A to nehovorĂme o tom, ako ohĂşrite návštevu 🙂